2012. április 25., szerda

Kedvencem a sültkrumpli!

Vannak ételek, amik egész életem át kísérni fognak, azok, amelyek annyira változatosak tudnak lenni  vagy épp   a sorozatnézős fagyos-szeles esténket bearanyozza. Számomra az egyik ilyen klasszikus: a sültkrumpli! Tinédzserkoromban,amikor sokat voltam otthon nyáron, és persze a zsebpénzt szórakozásra költöttem inkább, akkor teljesen jó volt a 2kg krumpli a piacról. Na meg persze az óriási tál paradicsomos tészta, amit stílszerűen bolognainak hívtam, pedig egy szem húst nem tartalmazott. De erről majd később, szerintem én vagyok a Föld legfanatikusabb spagetti-zabálója:))
De vissza ahhoz a csodás istenadta teremtményhez, mint a finom BURGONYA. Tízmillióféleképp el lehet készíteni, de a legpraktikusabb mégiscsak a sült hasáb változata. Ha 'igazi' krumpliból készítjük el, nagyon fontos odafigyelni a burgonya milyenségére. Sütéshez azt használjuk, ami fiatalabb -bár ezt a boltban nem lehet megkülönböztetni- de én úgy szoktam, hogy amelyik majd kicsattan az egészségtől, szép, élettel teli a színe és mindenképp! kemény, az megfelelő lehet, hogy szép aranysárgára és ropogósra süljön! A szottyadt sültkrumplinál nincs kiábrándítóbb dolog...
 És hol ettem a legfinomabb sültkrumplit?? Persze itthon, ahogy apukám csinálja! Mindig meghinti a nyers krumplikat egy kis liszttel, úgy még ropogósabb lesz! Mennyei!
 De nem mindenki ehet nálunk, ezért leírom hol élveztem a legjobban a házi készítésű hasábburgonyát. Szinte mindenhol már a zacskós krumplit szolgálják fel, nem időigényes, így hamar megvan. Találni még 1-2 helyet, de ami eszembe jut, az a Frici Papa. Házias ételek, kedves, gyors kiszolgálás, nem flancolnak, azt éreztetik veled, mintha otthon lennél, csak van, aki felszolgálja. Régen nagyon sokat jártam oda, az árak is elfogadhatóak. Csak egy hátránya van, vasárnap nincs nyitva. Úgy látszik az ott dolgozók is otthon maradnak a jó kis vasárnapi ebédre :)

Aztán folytathatjuk a sort a rakott krumplitól kezdve a petrezselymes burgonyáig, de vmiért ezeket a hagyományos ételeket mindig ráhagyom anyukámra, ez a korosztály ebben verhetetlen. Képes vagyok a rakott krumplit is megbuherálni, nekem nem elég a tojás-kolbász-tejföl felállás. :)
De ami mostanában a szeretteim körében nagy kedvenc, az a burgonyalepény. Fantasztikus találmány, hogy a leveles tésztát ne csak lekvárral,gyümölccsel vagy túróval töltsük meg, hanem legyünk merészek, és tegyünk bele sós alapanyagokat is. Pár hete próbáltam ki először a sült kacsacombhoz, vmi kreatív köretet képzeltem el hozzá, és körülnéztem a hűtőben. Akkor láttam meg a csomagolt leveles tésztát, és a krumplipüré adott volt. Imádom, amikor szárnyra kél a fantáziám, ezért nem tudok  túlnyomórészt egyforma ételeket csinálni.:)
Megosztom veletek mennyei burgonyalepény ötletemet, amiből ha nagy adag készül, szinte bármilyen ételhez köretként kiváló lesz!

Currys csirke burgonyalepénnyel

Hozzávalók a burgonyalepényhez: Fél kiló burgonya, csomagolt leveles tészta, medvehagyma (szezontól függ) vagy snidling, fél fej lilahagyma, fekete erdei sonka vagy sima füstölt sonka, fokhagyma, petrezselyem, őrölt kömény, 1 dl tejföl, 1 tojássárgája, olívaolaj, só, bors.

Elkészítés: A burgonyát én karikára szoktam vágni,mert akkor hamarabb megfől, úgyis mindegy hogy néz ki, mert összetöröm egy másik tálban. Megsózom, és egy kicsit félreteszem, hadd hűljön, később könnyebb lesz vele dolgozni. Addig a lilahagymát, fokhagymát egy kis olívaolajon megfuttatom, amíg üveges nem lesz. Ezután a összetört burgonyához hozzáadom a kis darabokra vágott sonkát, a durvára vágott medvehagymát v. snidlinget és a petrezselymet beleszórom, fűszerezem ízlés szerint, majd rákanalazom a tejfölt, és jól összedolgozom.
A leveles tésztát kicsomagolom, (sok kiszerelésben van sütőpapír az alján) a megtisztított pultra helyezem, majd a belisztezett sodrófával elkezdem kinyújtani. Miután kellő nagyságúra kinyújtottam, kicsi olívaolajat kenek szét a tésztán, majd az alsó harmadába rárakom a krumpli felét. A sütőpapír segítségével feltekerem a kétharmadáig, majd a maradék krumplit is belehelyezem, és a másik harmadot ráborítom az előző adag krumplihalmazra. Fontos, hogy ne legyen forró a krumpli,mert akkor megolvad a tészta,és nehezebb dolgozni velük. A rolád tetejét egy felvert tojássárgájával megkenem, majd az előre bemelegített 180 fokos sütőben kb 20 percig sütöm, addig míg szép aranybarna nem lesz a teteje. Hagyjuk langyosra kihűlni, és csak azután kezdjük el felszeletelni.

Hozzávalók a currys csirkéhez: 2 pár csirkemell, 2 dl kókusztej vagy tejszín, 3 tk. sűrített paradicsom, fél fej vöröshagyma, 2 gerezd fokhagyma, curry por, pár csepp szójaszósz és pár csepp citrom leve, só, bors.

Elkészítés: A csirkemelleket felkockázom,majd egy tálban kicsit befűszerezem: sóval, curryvel, passzírozott fokhagymával és a citrom levével. Kicsi olívaolajat öntök rá, hogy jobban 'csússzon', ne legyen száraz. Ezután a serpenyőben olajat hevítek, és belerakom az apróra vágott vöröshagymát. Amikor már üveges, belerakom a csirkemelleket és együtt sütöm őket,amíg a csirkemell darabok fehérek nem lesznek. A pár csepp szójaszósz segít felszedni a pörcöket így nem ég az aljára, és még jó ízt is ad neki! Ekkor a paradicsompürét is belerakom, összekeverem,majd jöhet bele a kókusztej. VIGYÁZAT! a sűrített paradicsommal nem szabad sokáig pirítani mert keserű lesz, ha nincs felöntve a kókusztejjel! Sózok,borsozok, és ha még elbír egy kis curryt, nyugodtan tehetünk bele. Hagyjuk 10 percig összefőlni az alapanyagokat, majd tálalhatjuk is a burgonyalepénnyel együtt. Nagyon jól illik hozzá a barackbefőtt, kiváló kísérője lehet az ételnek!

Jó étvágyat hozzá!

2012. április 17., kedd

Bryndza, a liptai túró

 Belemászok kicsit az alapanyagokba, kíváncsi vagyok mi honnan származik, milyen összetevői és érdekességei vannak. Ezt a sort a Bryndza nyitja, amiről évekig fogalmam se volt, csak tudtam,h létezik. Sokan úgy tudják, hogy a brindza szlovák eredetű túróféle, pedig Romániából került az emberek asztalára.



 A brindza gomolyából készül, amit szárítással tartósítanak. Mi a gomolya? A gomolya oltott tejből készült friss sajt. Hogyan készült? Először oltóanyagot kellett csinálni. Persze, oltóanyagot készen is lehetett kapni gyógyszertárban, akkor is, most is, de hagyományosan azt is házilag készítették. A hat hetes borjú gyomrát alaposan kimosták. Kis darabokra vágták, megszárították. Amikor megszáradt, felhasználásig vászon zacskóban tárolták.  Gomolyakészítés előtt a gyomorból egy darabot beáztattak, leszűrték és ezt adták a tejhez. Ez volt az „ojtó” (oltóanyag). 15 liter langyos tehéntejhez adták hozzá az „ojtót”. 6-8 adag gomolyát is csináltak egyszerre, hogy az „ojtó” elfogyjon. Az „ojtó” a tejet összekapta olyan lett mint az aludttej. Vászonkendőbe öntötték összekötötték lecsurgatták és erősen kinyomogatták. Ez volt a gomolya. Amikor a gomolya jó keményre összeállt, kitették félárnyékba, letakarva száradni 2-3 hétig. Belül lyukacsossá száradt.
Tehát a megszárított gomolyát ezután lereszelték, majd lepréselték, így keletkezett a brindza, ami morzsolható túrófélévé keletkezett.


Lám, ezekből a tudnivalókból hamarosan elkészítem a leghíresebb brindzás ételt: a Bryndzás sztrapacskát! Már ki is gondoltam hozzá egy friss olívaolajos-petrezselmes fejessalátát! :)




A kezdet

Hol is kezdjem?
...így vágok bele mindenféle étek elkészítésébe, mert szerintem a legalapvetőbb dolog egy ennivaló megalkotásában: a sorrend.
Gondolkoztam, hogy melyik gasztronómia élményemet tárjam elétek, a legutóbbit vagy egyből vmi nagyon ütőssel kezdjek, olyannal, ami eddig mindenféle szempontból 10/10-esre értékeltem. Mivel a 'sorrenddel' kezdtem a friss blogomat, így arról fogok most beszélni nektek, még várat magára a gigalájk étterem látogatásom :)
A sorrendet minden ételnél másképp használom, pl szendvics készítésnél kínosan ügyelek arra, hogy az én nagy-nagy kedvencemet, a PARADICSOMot, mindig a -kifli-zsemle-ciabatta-és különböző alfajai az üres pékáruknak- a keresztbevágást követően mindig az aljára helyezem (nálam egy szendvicsből nem hiányozhat ez a remek lédús,piros zöldség, de ha vmilyen majonézes salátát csinálok,akkor az megy az aljára:)) Utálom,amikor a felvágott vagy sajt tetején csücsül a pari, mert nem tudja átitatni a kenyérféle üregecskéit. :) Ezt követően annyi zöldséget -persze nem eszeveszett módon- teszek bele,amennyit csak lehet,aztán a finom sajt, majd a majonéz, vagy tejfölös szósz, mustár kerül a szendó tetejébe. Általában úgy készítek el bármilyen finomságot,ami épp otthon van :) Pl múltkor is feldobtam a sima angolszalonnás (nagyon vékonyan szelt!) melegszendómat, hogy almaszeleteket raktam rá! Mennyei volt! (Legjobb ehhez a savanykás ízű alma) De amitől mindig túlárad bennem a mennyei mannához közeli érzés az az, amikor a kertből szedem hozzá a friss alapanyagokat,vagy nagyon frissen szerzem be a hozzávalókat! Megörökítettem szépséges és finomságos baguettjeimet, amihez a paradicsomot a kertből szedtem le közvetlen a fogyasztás előtt:) 

Friss paradicsomos,rukkolás bruschetta
Hozzávalók: kis baguett (félbevágva), brindza sajt, friss paradicsom (vagy ha nincs a kertben,akkor datolya paradicsom ill. a "hullámos" felületű pari a legízletesebb hozzá, elég markáns az ízük), fekete olívabogyó (nekem zöld volt otthon,de az is jó), és persze a csodás RUCCOLA:), só, színes bors, olívaolaj.
Elkészítés: A baguetteket kicsit megpirítom a sütőben, és miután kivettem a sütőből,nagyon kicsit hűlni hagyom. Nem jó,ha a brindza nagyon megolvad rajta,sztem más íze lesz a meleg hatására. A krémtúróra a felkockázott (lehet durvára is) paradicsomot ráhelyezem, arra kis olívaolajat csepegtetek, só és a bors is mehet rá. Félbevágom a bogyókat és a parira teszem, majd erre jön a friss ruccola.

Csodás szendvicseket kapunk, amit a legjobb a teraszon elfogyasztani lágy meleg szellő és kellemes társaság kíséretében. :) 
Jó étvágyat hozzá!