2012. április 17., kedd

Bryndza, a liptai túró

 Belemászok kicsit az alapanyagokba, kíváncsi vagyok mi honnan származik, milyen összetevői és érdekességei vannak. Ezt a sort a Bryndza nyitja, amiről évekig fogalmam se volt, csak tudtam,h létezik. Sokan úgy tudják, hogy a brindza szlovák eredetű túróféle, pedig Romániából került az emberek asztalára.



 A brindza gomolyából készül, amit szárítással tartósítanak. Mi a gomolya? A gomolya oltott tejből készült friss sajt. Hogyan készült? Először oltóanyagot kellett csinálni. Persze, oltóanyagot készen is lehetett kapni gyógyszertárban, akkor is, most is, de hagyományosan azt is házilag készítették. A hat hetes borjú gyomrát alaposan kimosták. Kis darabokra vágták, megszárították. Amikor megszáradt, felhasználásig vászon zacskóban tárolták.  Gomolyakészítés előtt a gyomorból egy darabot beáztattak, leszűrték és ezt adták a tejhez. Ez volt az „ojtó” (oltóanyag). 15 liter langyos tehéntejhez adták hozzá az „ojtót”. 6-8 adag gomolyát is csináltak egyszerre, hogy az „ojtó” elfogyjon. Az „ojtó” a tejet összekapta olyan lett mint az aludttej. Vászonkendőbe öntötték összekötötték lecsurgatták és erősen kinyomogatták. Ez volt a gomolya. Amikor a gomolya jó keményre összeállt, kitették félárnyékba, letakarva száradni 2-3 hétig. Belül lyukacsossá száradt.
Tehát a megszárított gomolyát ezután lereszelték, majd lepréselték, így keletkezett a brindza, ami morzsolható túrófélévé keletkezett.


Lám, ezekből a tudnivalókból hamarosan elkészítem a leghíresebb brindzás ételt: a Bryndzás sztrapacskát! Már ki is gondoltam hozzá egy friss olívaolajos-petrezselmes fejessalátát! :)




2 megjegyzés:

  1. Jó napot kívánok.
    Az én gyerekkoromban (1940-50-es évek) a juhtúró másik neve liptai túró volt, tehát nagyon is valószínű, hogy szlovák eredetű, hiszen a régi Liptó vármegye https://hu.wikipedia.org/wiki/Liptó_vármegye
    Szlovákiában van.
    Mivel 1963 óta Franciaországban élek, nagy meglepetés volt számomra egyik hazaruccanásom alkalmával felfedezni, hogy manapság a román brindza van hivatva az eltűnt liptai túrót helyettesíteni.
    Ettől függetlenül még sokan liptai túrónak nevezik a brindzát is, biztosan innen a félreértés.
    Semmi gond, fő, hogy a brindzából is lehessen körözöttet készíteni.
    Mert az is igaz ugyan, h. másik nagy meglepetésem az volt otthon, hogy ma vannak akik a körözöttet tehéntúróból készítik, ami számomra egy teljes képtelenség.

    Tisztelettel,
    P. Győry Katalin

    VálaszTörlés
  2. :O :O A Francokat ! :P :D
    A Liptói túró az eredeti felvidéki étel és nem holmi román akármi. :O
    És én, mint Palóc igen zokon veszem ennek az összekeverését !
    Tessék tájékozódni !

    https://palocprovence.blogspot.com/2012/08/a-liptoi-turo.html

    VálaszTörlés